Ξεπερνώντας τους εθισμούς στο αλκοόλ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαταραχή χρήσης αλκοόλ

0
Ξεπερνώντας τους εθισμούς στο αλκοόλ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαταραχή χρήσης αλκοόλ

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2019, τα στοιχεία έδειξαν ότι 14,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, ηλικίας 12 ετών και άνω, διαγνώστηκαν με Διαταραχή Χρήσης Αλκοόλ. Ο αλκοολισμός, γνωστός και ως διαταραχή χρήσης αλκοόλ (AUD), είναι μια ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει δυνητικά διάφορα μέρη του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ). Δυστυχώς, ο εθισμός στο αλκοόλ είναι ο πρώτος και ο πιο σημαντικός κοινή μορφή εθισμού στις Η.Π.Α. Οι άνθρωποι που αποκτούν τη συνήθεια να πίνουν δυσκολεύονται να το εγκαταλείψουν λόγω της ευφορίας και της ευχάριστης αίσθησης που προκαλεί. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για τη Διαταραχή Χρήσης Αλκοόλ και πώς μπορείτε να ξεπεράσετε τους εθισμούς στο αλκοόλ.

Συμπτώματα Διαταραχής Χρήσης Αλκοόλ

Το να αποδεχτείτε ότι έχετε Διαταραχή Χρήσης Αλκοόλ μπορεί να είναι μια δύσκολη συνειδητοποίηση, αλλά πότε ξέρετε εάν έχετε αναπτύξει Διαταραχή Χρήσης Αλκοόλ; Μπορεί να διαγνωστεί με Διαταραχή Χρήσης Αλκοόλ όταν έχετε δύο ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Μπορεί να θέλατε να σταματήσετε το αλκοόλ περισσότερες από δύο φορές αλλά δεν τα καταφέρατε.
 • Οι σχέσεις με τα μέλη της οικογένειάς σας μπορεί να έχουν αρχίσει να επιδεινώνονται.
 • έλλειψη ενδιαφέροντος για τα πράγματα που σας ενδιέφεραν κάποτε.
 • ακούσιος αυτοτραυματισμός ενώ είσαι μεθυσμένος.
 • Μπορεί να αναπτύξετε ανοχή στο αλκοόλ και να θέλετε να πιείτε περισσότερο λόγω της έλλειψης επίδρασης της κανονικής ποσότητας.
 • Όταν τα αποτελέσματα του αλκοόλ εξαφανιστούν, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης.
 • Ναυτία, ανησυχία, συνεχής εφίδρωση, επιληπτικές κρίσεις ή άγχος μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται εάν αποφασίσετε να μην πιείτε.
 • Μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα μόνο στην κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οικογένεια ή τους φίλους σας.

Αιτία εθισμού στο αλκοόλ

Τώρα που γνωρίζουμε τα συμπτώματα της Διαταραχής Χρήσης Αλκοόλ, ας δούμε τις αιτίες του εθισμού στο αλκοόλ.

1. Γενετική

Όπως σχεδόν όλα τα άλλα, η γενετική είναι ο κύριος ένοχος στον καθορισμό του επιπέδου κατάχρησης αλκοόλ. Αυτό σημαίνει ότι γενετικά και φυσιολογικά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση διαταραχής χρήσης αλκοόλ, ενώ άλλοι μπορεί να είναι σε θέση να σταματήσουν αυτή τη συνήθεια. Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες χημικές ουσίες που μεταβιβάζονται από τα γονίδια είναι υπεύθυνες για να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στον εθισμό. Ως εκ τούτου, ο πρώτος και κύριος καθοριστικός παράγοντας της Διαταραχής Χρήσης Αλκοόλ είναι η γενετική, η οποία κάνει μερικούς ανθρώπους πιο ευαίσθητους από άλλους.

2. Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες

Η πιθανότητα AUD μπορεί να αυξηθεί από μια ποικιλία ψυχολογικών και κοινωνικών μεταβλητών. Άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας όπως ΔΕΠΥ, ΓΑΔ, κατάθλιψη κ.λπ., είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ για να αναζητήσουν άνεση. Εκτός από αυτό, μερικοί άνθρωποι μπορεί να χειριστούν αγχωτικές καταστάσεις χωρίς τη βοήθεια αλκοόλ, ενώ άλλοι μπορεί να αναπτύξουν αυτή τη συνήθεια λόγω της αδυναμίας τους να το κάνουν. Αν και μπορεί να παρέχει άνεση, το AUD επιδεινώνει μόνο τα συμπτώματα των ήδη υπαρχουσών καταστάσεων ψυχικής υγείας. Η κατάσταση όπου τα άτομα υποφέρουν από διαταραχές ψυχικής υγείας καθώς και εθισμό ταυτόχρονα ονομάζεται «διπλή διάγνωση». Καθίσταται επιτακτική η αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας υπό τέτοιες συνθήκες.

Μερικοί άνθρωποι που έχουν μια προβληματική παιδική ηλικία μπορεί επίσης να βασίζονται στο αλκοόλ στην εφηβεία. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε μη υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης που αναπτύχθηκαν από την παιδική ηλικία. Μερικά παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν κακοποίηση, ενώ άλλα μπορεί να γίνουν θύματα εθισμού λόγω παραμέλησης στον χρόνο που η φροντίδα ήταν τρομερή για αυτά.

Η κοινωνία που σας αρέσει και οι άνθρωποι που σας περιβάλλουν είναι σημαντικοί καθοριστικοί παράγοντες για το πώς αντιλαμβάνεστε το AUD. Μερικοί άνθρωποι που ανατρέφονται από γονείς με αλκοολισμό είναι πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν οι ίδιοι μια συνήθεια. Εάν η οικογένεια είναι νηφάλια αλλά η κοινότητα υποφέρει από το κακό του εθισμού, οι πιθανότητες είναι ότι ένα άτομο μπορεί επίσης να γίνει αλκοολικός. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο εθισμός με τόσο ατομικό τρόπο, ορισμένα κέντρα απεξάρτησης προσφέρουν επίσης οικογενειακή θεραπεία.

3. Φίλοι που πίνουν αλκοόλ

Η πίεση των ομοτίμων έχει καθοριστικό ρόλο να παίξει όταν πρόκειται για AUD ή OUD. Όταν οι άνθρωποι γύρω σας έχουν τάση προς το αλκοόλ, φαίνεται απολύτως φυσιολογικό να πίνετε μαζί τους. Αυτό έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε διαταραχή χρήσης αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται το νέο φυσιολογικό για εσάς και μπορεί να γίνετε εθισμένοι χωρίς να το γνωρίζετε πραγματικά. Επομένως, είναι απαραίτητο να κρατάτε τον εαυτό σας υπό έλεγχο ή να περιτριγυρίζετε τον εαυτό σας με φίλους που δεν πίνουν πολύ. Αρχικά, όταν ένα άτομο αρχίζει να πίνει, μπορεί να λάβει καλή ανατροφοδότηση επειδή είναι «cool» φίλος. Ωστόσο, μόνο αργότερα οι επιπτώσεις αρχίζουν να αποκαλύπτονται. Η εξύμνηση του αλκοολισμού κάνει ακόμη και ευκατάστατα άτομα να πέφτουν στο λάκκο του αλκοολισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με καλύτερα εισοδήματα ήταν πιο επιρρεπή στην εξάρτηση από το αλκοόλ.

4. Εφηβική κατανάλωση

Τα άτομα που αρχίζουν να πίνουν στα πρώιμα ή στα τέλη της εφηβείας είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαταραχή χρήσης αλκοόλ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το να πίνετε νωρίς μπορεί να επηρεάσει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας, να αναπτύξει ανοχή και να σας κάνει να εξαρτηθείτε περισσότερο από το αλκοόλ. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που αρχίζουν να πίνουν πριν από την ηλικία των 18 ετών είναι 15 φορές πιο επιρρεπής για να γίνουν αλκοολικοί αργότερα. Γίνεται δύσκολο να εγκαταλείψετε το αλκοόλ όταν είστε πλήρως εξαρτημένοι από αυτό.

5. Στρες

Ορισμένα αγχωτικά γεγονότα, όπως η απώλεια κάποιου που αγαπάτε, το ακραίο άγχος σταδιοδρομίας, η ανεργία κ.λπ., μπορούν επίσης να συμβάλουν στην εξάρτηση από το αλκοόλ. Προκειμένου να ξεφύγουν από το άγχος, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάθε προσπάθεια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαταραχής χρήσης αλκοόλ. Για μερικούς ανθρώπους, οι αγχωτικές δουλειές μπορεί επίσης να ευθύνονται για αυτό το ζήτημα. Επομένως, είναι απαραίτητο να επιλέξετε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων τύπων στρες, ώστε να μην επιδεινώσουν την κατάστασή σας.

Γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν να πίνουν;

Μόλις εξαρτηθείτε από το αλκοόλ, ο εγκέφαλός σας το συνηθίζει. Νιώθει την επιθυμία να πιει αλκοόλ γιατί γίνεται το νέο φυσιολογικό για τον εγκέφαλο. Όταν κάποιος σταματήσει να πίνει, ο εγκέφαλος αρνείται να δεχτεί τη νέα λειτουργία χωρίς αλκοόλ. Χημικά, όταν πίνετε πολύ, ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στις ανασταλτικές επιδράσεις του αλκοόλ αυξάνοντας τη δραστηριότητα συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών σε μια προσπάθεια να βρει την ισορροπία που υπήρχε όταν καταναλώνατε αλκοόλ. Μόλις απομακρυνθεί το αλκοόλ από το σώμα, θα εμφανίσετε σοβαρά συμπτώματα στέρησης. Η καρδιά σας μπορεί να πάλλεται και να τρέχει και να αισθάνεστε άγχος. Αυτή είναι η απάντηση του εγκεφάλου σας στο νέο πράγμα στο οποίο πρέπει να προσαρμοστεί.

Το αλκοόλ διεγείρει το σύστημα ανταμοιβής σας και απελευθερώνει αισθήσεις ευφορίας. Επειδή η ντοπαμίνη απελευθερώνεται κάθε φορά που πίνετε, ο εγκέφαλός σας συνηθίζει τη διέγερση. Ακριβώς όπως η απόσυρση από το αλκοόλ επηρεάζει τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης σε άτομα με AUD, η μειωμένη δραστηριότητα ντοπαμίνης συνδέεται με συμπτώματα στέρησης και υποτροπή στο ποτό. Αυτό είναι που δυσκολεύει το ποτό. Όταν τα επίπεδα ντοπαμίνης είναι χαμηλά, μπορεί να αισθάνεστε άγχος και άγχος. Αυξάνει την επιθυμία να πιείτε όλο και περισσότερο.

Οι Επιπτώσεις της Διαταραχής Χρήσης Αλκοόλ

Οι αρνητικές συνέπειες του εθισμού στο αλκοόλ είναι εκτεταμένες και μακροχρόνιες. Το αλκοόλ έχει τη δυνατότητα να αποδυναμώσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Εάν καταναλώνετε υπερβολικά ποτά ή καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μπορεί να διαταράξει την κανονική λειτουργία της γνωστικής λειτουργίας αλλάζοντας τη χημεία του εγκεφάλου. Μπορεί επίσης να επηρεάσει το τμήμα που ελέγχει τη μνήμη, οδηγώντας σε άνοια. Τα επιζήμια επίπεδα αλκοολισμού δεν μειώνονται μόνο στον εγκέφαλο. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως:

 • Εγκεφαλικό
 • ΗΠΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
 • Ασθένειες που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα
 • Καρδιακές παθήσεις
 • Υπέρταση

Επιπλέον, το AUD επηρεάζει επίσης άσχημα τις σχέσεις με τα μέλη της οικογένειάς σας. Αυτό συμβαίνει γιατί για εσάς, το αλκοόλ θα γίνει τελικά η πρώτη σας προτεραιότητα, χωρίς να το γνωρίζετε αρχικά. Αφού αναπτύξει μια ανοχή στο αλκοόλ, ένα άτομο μπορεί να αρχίσει να πίνει περισσότερο. Αυτό οδηγεί σε μέθη ανά πάσα στιγμή, κάτι που δεν είναι ούτε καλό για κάποιον σε προσωπικό επίπεδο ούτε ωφέλιμο για άτομα που βρίσκονται σε διαπροσωπικές σχέσεις. Οι άνθρωποι που χάνουν τις αισθήσεις τους μπορεί επίσης να χάσουν τη δουλειά τους.

Επιλογές θεραπείας για τη διαταραχή χρήσης αλκοόλ

Η διαταραχή της χρήσης αλκοόλ μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να απαιτεί τη βοήθεια ειδικών γιατρών για να αντιμετωπιστεί, ειδικά σε άτομα που θεωρούν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσουν το ποτό μόνοι τους. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να υποβληθείτε σε ορισμένες θεραπείες που σας βοηθούν με το AUD. Με την πάροδο του χρόνου, ο εγκέφαλός σας μπορεί να επιστρέψει στη φυσιολογική του λειτουργία όταν η θεραπεία ακολουθηθεί σωστά.

1. Αποτοξίνωση

Το πρώτο βήμα στη θεραπεία του εθισμού στο αλκοόλ είναι αποτοξίνωση. Η ιατρική αποτοξίνωση βοηθά στην απομάκρυνση των δηλητηριωδών στοιχείων από το σώμα σας και αντιμετωπίζει τα συμπτώματα στέρησης. Επειδή ο αρχικός χρόνος είναι πολύ δύσκολος για έναν ασθενή, συνήθως υπάρχει και ένας σύμβουλος για να τον βοηθήσει κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης περιόδου.

2. Φαρμακευτική αγωγή

Τα προγράμματα θεραπείας υποβοηθούμενης από φάρμακα (MAT) είναι ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης του αλκοολισμού. Αν και τίποτα δεν μπορεί να είναι μια θεραπεία για τη διαταραχή χρήσης αλκοόλ, η φαρμακευτική αγωγή, μαζί με τις υπερωρίες θεραπείες μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της διαταραχής χρήσης αλκοόλ. Ορισμένα φάρμακα που έχει εγκρίνει ο FDA είναι η ναλτρεξόνη, η δισουλφιράμη και η ακαμπροσάτη.

3. Ψυχοθεραπείες

Οι ψυχοθεραπείες θεωρούνται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του εθισμού. Αυτό συμβαίνει επειδή δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να θεραπεύσουν τις βασικές αιτίες του εθισμού. Κατά τη διάρκεια ψυχοθεραπειών όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) ή η διαλεκτική-συμπεριφοριστική θεραπεία (DBT), οι σύμβουλοι θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που μπορεί να βρίσκονται στο επίκεντρο του εθισμού. Όταν συνδυάζεται με άλλες παρεμβάσεις, η CBT έχει αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματική στη θεραπεία της AUD. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής.

Λάβετε θεραπεία για τον εθισμό στο αλκοόλ

Ο εθισμός στο αλκοόλ είναι ο πιο κοινός τύπος εθισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν εσείς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχετε από εθισμούς στο αλκοόλ ή από Διαταραχή Χρήσης Αλκοόλ, υπάρχει ελπίδα. Βρείτε επαγγελματίες ψυχικής υγείας που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τον εθισμό σας στο αλκοόλ

Schreibe einen Kommentar