15 Δραστηριότητες Ομαδικής Θεραπείας για Θλίψη, Απώλεια και Πένθος

0
15 Δραστηριότητες Ομαδικής Θεραπείας για Θλίψη, Απώλεια και Πένθος

Το πένθος είναι μια ατυχής εμπειρία που όλοι συναντάμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Το πένθος είναι μια φυσιολογική απάντηση όταν βιώνουμε μια απώλεια, μια σημαντική αλλαγή στη ζωή μας ή άλλα τραυματικά γεγονότα (CDC, 2022).

Οι σημαντικές απώλειες που μπορούν να προκαλέσουν θλίψη περιλαμβάνουν τον αναμενόμενο και απροσδόκητο θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, φίλου, γνωστού ή κατοικίδιου. Σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας που μπορεί να μας κάνουν να θρηνήσουμε περιλαμβάνουν το διαζύγιο, την απώλεια οικονομικής ανεξαρτησίας, την απώλεια του σπιτιού ή άλλης περιουσίας σας και την απώλεια σημαντικών σχέσεων. Ένα τραυματικό γεγονός, όπως η πανδημία COVID-19, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της θλίψης.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε 15 δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τους πελάτες σας που υποφέρουν από θλίψη, απώλεια και πένθος.

Πώς η Ομαδική Θεραπεία βοηθά τα άτομα με πένθος;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε εμπειρία με θλίψη φαίνεται διαφορετική. Τα άτομα που έχουν βιώσει πολλές απώλειες στη ζωή τους μπορούν πιθανότατα να βεβαιώσουν ότι κάθε απώλεια τους χτυπά διαφορετικά. Ακόμη και οι αναμενόμενες απώλειες μπορεί να μας επιβαρύνουν με κάτι που δεν περιμέναμε ή δεν είχαμε προετοιμαστεί.

Όταν μιλάμε για θλίψη, μια κοινή υπόθεση είναι ότι αναφερόμαστε στον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, ενός φίλου ή ενός άλλου ατόμου στη ζωή μας. Η θλίψη που μπορούμε να βιώσουμε από ξαφνικές αλλαγές στη ζωή μας μπορεί να είναι εξίσου προκλητική και επηρεαστική, επομένως είναι σημαντικό να το προσέχουμε όταν εργαζόμαστε με πελάτες.

Η θλίψη μπορεί να συμβάλει σε μια ποικιλία αλλαγών που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία του πελάτη. Αυτό περιλαμβάνει απώλεια όρεξης, διαταραχές ύπνου, άγχος, αγωνία, θυμό και περιόδους θλίψης (CDC, 2022). Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να βιώσουν το πένθος όπως και οι ενήλικες.

Η ομαδική θεραπεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας για άτομα που παλεύουν με τη θλίψη. Η ομαδική θεραπεία μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές μέρος για τα άτομα να μιλήσουν για τους αγώνες τους, να μάθουν νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουν την αγωνία τους, να παρέχουν υποστήριξη σε άλλους, να αισθάνονται ότι υποστηρίζονται και να τους παρέχεται γνώση της θλίψης. Η ομαδική θεραπεία είναι συχνά μια πιο προσιτή θεραπευτική επιλογή σε σύγκριση με την ατομική θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για πολλούς όταν εξετάζουν επιλογές θεραπείας ψυχικής υγείας.

Κατάλογος Δραστηριοτήτων Ομαδικής Θεραπείας για Θλίψη

Η ομαδική θεραπεία παρέχει στους συμβούλους την ευκαιρία να παρέχουν στους πελάτες ανεκτίμητη γνώση σχετικά με τη θλίψη, τις υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης και τη σημασία της υποστήριξης. Η χρήση δραστηριοτήτων ομαδικής θεραπείας για άτομα με θλίψη μπορεί να δημιουργήσει μια διαδραστική συνεδρία εστιασμένη στη θλίψη και την απώλεια. Επιπλέον, οι δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας για παιδιά και εφήβους μπορούν να τροποποιηθούν για να αντιμετωπίσουν τις μοναδικές εμπειρίες τους με θλίψη και απώλεια.

Παρακάτω είναι μια λίστα με δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας για το πένθος, την απώλεια και το πένθος:

  1. Αφιερώστε χρόνο παρέχοντας ψυχοεκπαίδευση σχετικά με τη χρήση πρακτικών διαλογισμού και τη χρήση τους ως δεξιότητες ρύθμισης συναισθημάτων. Εξερευνήστε διαφορετικές μορφές πρακτικών διαλογισμού, όπως καθοδηγούμενες εικόνες, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, διαλογισμούς στοργικής καλοσύνης και διαλογισμό μάντρα. Δώστε χρόνο για να εξασκηθείτε σε διάφορες μορφές διαλογισμού και να επεξεργαστείτε τις εμπειρίες των μελών της ομάδας. Συνέχεια κατά την επόμενη ομαδική συνεδρία για να εξερευνήσετε τυχόν χρήσεις του διαλογισμού από την προηγούμενη συνεδρία τους.
  2. Αφιερώστε χρόνο μιλώντας για τα στάδια της θλίψης και εξηγώντας ότι δεν συμβαίνουν πάντα με γραμμική ή αναμενόμενη σειρά. Επιτρέψτε στην ομάδα να μοιραστεί την εμπειρία της με τα διαφορετικά στάδια και να εντοπίσει πού αισθάνεται ότι βρίσκεται εκείνη τη στιγμή. Αφιερώστε χρόνο μιλώντας για υγιείς τρόπους αντιμετώπισης στα στάδια στα οποία τα μέλη της ομάδας αισθάνονται ότι βρίσκονται.
  3. Αφιερώστε χρόνο παρέχοντας εκπαίδευση σχετικά με τις διαφορές μεταξύ της πρωτογενούς απώλειας και της δευτερογενούς απώλειας. Ζητήστε από την ομάδα να εκφράσει λεκτικά την κύρια απώλεια και να εξερευνήσει τις δευτερεύουσες απώλειες που έχουν αντιμετωπίσει από τότε. Για παράδειγμα, εάν ένα μέλος της ομάδας φρόντιζε έναν γονέα ή ένα αγαπημένο πρόσωπο, μπορεί τώρα να έχει αρκετό χρόνο για να μην είναι σίγουρος τι να κάνει. Η δευτερεύουσα απώλειά τους θα μπορούσε να είναι η δομή της ημέρας τους και η αίσθηση ότι χρειάζονται. Ρωτήστε τα μέλη της ομάδας τι είναι τρομακτικό ή άβολο σχετικά με τις αλλαγές που έχουν βιώσει από την αρχική τους απώλεια.
  4. Αφιερώστε χρόνο μιλώντας για το ρόλο που έχει η αυτοφροντίδα στην ψυχική μας υγεία. Δώστε στην ομάδα ένα φύλλο εργασίας που παραθέτει διαφορετικές συμπεριφορές αυτοφροντίδας. Ζητήστε από τα μέλη της ομάδας να εντοπίσουν 2-3 συμπεριφορές που μπορούν να προσθέσουν στη ρουτίνα τους πριν από την επόμενη ομαδική συνεδρία. Δώστε χρόνο στην επόμενη συνεδρία για να παρακολουθήσετε την εμπειρία τους και τυχόν αντίκτυπο που είχε στην ψυχική τους υγεία.
  5. Αφιερώστε χρόνο μιλώντας για τα διαφορετικά συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ένα άτομο όταν πενθεί. Δώστε στην ομάδα ένα φυλλάδιο που δείχνει μια μπάλα με κόμπους, όπως μια μπάλα από νήματα. Ζητήστε τους να γράψουν τα συναισθήματα που έχουν βιώσει. Αφήστε χρόνο για να εξερευνήσετε ποια συναισθήματα είναι τα πιο δύσκολα, ώστε να μπορέσετε να ομαλοποιήσετε την εμπειρία τους και να συζητήσετε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης.
  6. Αφιερώστε χρόνο εξερευνώντας τη σημασία της κοινωνικής υποστήριξης στη διαδικασία του πένθους. Ζητήστε από την ομάδα να μοιραστεί την εμπειρία της με την απομόνωση ή την απόσυρση από τις συνήθεις δραστηριότητές της ενώ θρηνεί. Εξερευνήστε τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενσωματώσουν την κοινωνική υποστήριξη στη ρουτίνα τους. Αυτό μπορεί να είναι να τηλεφωνήσετε σε έναν στενό φίλο, να βγείτε για έναν καφέ, να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης ή να επιστρέψετε σε προηγούμενα χόμπι.
  7. Φέρτε ένα μεγάλο φύλλο χαρτιού που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ομάδα για να δημιουργήσει ένα κολάζ για το πώς νιώθουν για το ταξίδι θλίψης τους. Η ασάφεια στις οδηγίες μπορεί να δώσει στην ομάδα την ευκαιρία να αξιοποιήσει τη δική της εμπειρία. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει δύσκολα συναισθήματα καθώς και ελπιδοφόρα συναισθήματα. Αφήστε χρόνο για να εξερευνήσετε το κολάζ και να ομαλοποιήσετε κοινές εμπειρίες.
  8. Δώστε στην ομάδα το υλικό που χρειάζεται για να γράψει ένα γράμμα στη θλίψη τους. Δώστε στην ομάδα αρκετό χρόνο για να γράψει την επιστολή της. Τα μέλη της ομάδας μπορούν να μοιραστούν τις επιστολές τους με την ομάδα και να εξερευνήσουν πώς τους έκανε να νιώθουν η αντιμετώπιση της θλίψης τους.
  9. Δημιουργήστε ένα κουτί μνήμης ή ένα βάζο. Δώστε στην ομάδα τα απαραίτητα υλικά για τη δραστηριότητα. Ενθαρρύνετε την ομάδα να γεμίσει το κουτί ή το βάζο της με πράγματα που σχετίζονται με τις αναμνήσεις του αγαπημένου τους προσώπου. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει αποσπάσματα, εικόνες, λέξεις, αντικείμενα, ενδιαφέροντα, μέρη κ.λπ. Στο τέλος της ομάδας, ζητήστε από τα μέλη να μοιραστούν αυτό που πιστεύουν ότι ήταν το πιο σημαντικό ή ιδιαίτερο κομμάτι του έργου τους.
  10. Συνεργαστείτε με μέλη της ομάδας για να δημιουργήσετε ένα φύλλο εξαπάτησης δεξιοτήτων αντιμετώπισης. Αυτό μπορεί να είναι ένα μικρό κομμάτι χαρτί που χωράει στο πορτοφόλι, την τσάντα ή την τσέπη του πελάτη. Το φύλλο εξαπάτησης αντιμετώπισης θα πρέπει να περιλαμβάνει μια λίστα με διαφορετικές δεξιότητες αντιμετώπισης που γνωρίζουν ότι βοηθούν όταν αισθάνονται στενοχωρημένοι. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κλήση ενός φίλου, βόλτα, ακρόαση ενός συγκεκριμένου τραγουδιού, βαθιές αναπνοές, διαλογισμό κ.λπ. Αφήστε χρόνο για να αναθεωρήσετε τη λίστα κάθε πελάτη για να προσφέρετε πιθανώς ιδέες σε άλλα μέλη.
  11. Αφιερώστε χρόνο μιλώντας για δεξιότητες ρύθμισης των συναισθημάτων που μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους. Οι πελάτες που βρίσκονται να μηρυκάζουν είναι πιο πιθανό να βιώσουν περίπλοκη θλίψη. Το να μάθουν να αντεπεξέρχονται όταν αρχίζουν να κολλάνε στις σκέψεις τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο περαιτέρω αγώνων ψυχικής υγείας.
  12. Περάστε μια συνεδρία μιλώντας για τα καθήκοντα του πένθους που προσδιορίστηκαν από τον J. William Worden. Αυτό περιλαμβάνει την αποδοχή της πραγματικότητας της απώλειας, την επεξεργασία του πόνου της θλίψης, την προσαρμογή στον κόσμο χωρίς τον αποθανόντα και την εύρεση ενός τρόπου να θυμόμαστε τον αποθανόντα προχωρώντας στη ζωή. Αφού εξερευνήσετε τις διάφορες εργασίες, ρωτήστε την ομάδα πού νιώθουν ότι βρίσκονται και πώς νιώθουν για να προχωρήσουν στη διαδικασία του πένθους τους.
  13. Δώστε στην ομάδα μια λίστα με προτροπές ημερολογίου θλίψης στην αρχή της συνεδρίας. Δώστε στην ομάδα χρόνο για να δημιουργήσει μια καταχώριση ημερολογίου. Επεξεργαστείτε την εμπειρία τους με τη δραστηριότητα του ημερολογίου και μιλήστε για τη χρήση του ημερολογίου ως δεξιότητα αντιμετώπισης. Ενθαρρύνετε την ομάδα να δημιουργήσει μια καταχώριση ημερολογίου την ώρα της για να δει αν είναι κάτι που θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι χρησιμοποιούν ως δεξιότητα αντιμετώπισης.
  14. Δώστε στην ομάδα ένα περίγραμμα του ανθρώπινου σώματος και ζητήστε τους να εντοπίσουν πού στο σώμα τους νιώθουν τη θλίψη τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την πλάτη, τον λαιμό και το σαγόνι τους. Νιώθουν αδύναμοι όταν βιώνουν συγκεκριμένα συναισθήματα; Έχουν πονοκεφάλους συχνά; Υπάρχουν αλλαγές στην όρεξή τους; Έχουν παρατηρήσει ότι η διαδικασία σκέψης τους επιβραδύνεται; Εξερευνήστε την επίγνωσή τους για τα σωματικά τους συμπτώματα θλίψης σε πραγματικό χρόνο, καθώς και πώς τα αντιμετωπίζουν.
  15. Μιλήστε για το ρόλο που έχει η αυτοομιλία στα συναισθήματά μας. Ρωτήστε την ομάδα πώς αισθάνονται ότι έχουν χειριστεί τη θλίψη τους και τις αλλαγές που έχουν βιώσει από την απώλεια τους. Εξετάστε τις αλλαγές που μπορούν να κάνουν στην αυτοομιλία τους όταν έχουν επίγνωση των αρνητικών σκέψεων. Εξερευνήστε τρόπους με τους οποίους τα μέλη της ομάδας μπορούν να δείξουν στον εαυτό τους καλοσύνη και συμπόνια ενώ θρηνούν.

Τελικές σκέψεις σχετικά με την επιλογή των δραστηριοτήτων ομαδικής θεραπείας για τους πελάτες σας με θλίψη, απώλεια και πένθος

Το πένθος είναι μια προκλητική εμπειρία ζωής που μπορεί να κάνει τους πελάτες να νιώσουν μια σειρά συναισθημάτων, όπως απώλεια, θλίψη, συντριβή και μούδιασμα. Ως σύμβουλοι, η δουλειά μας είναι να παρέχουμε στους πελάτες την απαραίτητη υποστήριξη και ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορούν να έρθουν και να είναι ο αυθεντικός εαυτός τους, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να είναι εκείνη την ημέρα. Η ομαλοποίηση των σκαμπανεβάσεων της θλίψης και της απώλειας μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες να δουν ότι η τρέχουσα εμπειρία τους είναι μια φυσική αντίδραση σε αυτό που ζουν.

Η προσαρμογή των ομαδικών δραστηριοτήτων στα μέλη της ομάδας σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις συνεδρίες της ομάδας σας αποτελεσματικές και αποτελεσματικές για τα μέλη της ομάδας σας. Εάν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε φυλλάδια για να καθοδηγείτε ομαδικές συνεδρίες, πόρους όπως τα φύλλα εργασίας του TherapyByPro’s Grief μπορεί να σας προσφέρει οικονομικά έντυπα για τη θλίψη, την απώλεια και το πένθος.

Πόροι:

Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. (2022). Θλίψη και απώλεια. Ανακτώνται από: https://www.cdc.gov/mentalhealth/stress-coping/grief-loss/index.html

Schreibe einen Kommentar