15 Δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας διαταραχών πρόσληψης τροφής

1
15 Δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας διαταραχών πρόσληψης τροφής

Οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές ψυχικές ασθένειες που μπορεί να έχουν σοβαρό, ακόμη και θανατηφόρο, αντίκτυπο στη σωματική υγεία ενός ατόμου. Τα άτομα που ζουν με μια διατροφική διαταραχή μπορεί να έχουν ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα, διαταραχές στη σχέση τους με το φαγητό και στην αντίληψη του σώματός τους. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα συζητήσω 15 δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας διατροφικών διαταραχών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με τους πελάτες σας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH) αναγνώρισε τη διαταραχή υπερφαγίας και τη νευρική βουλιμία ως κοινές διατροφικές διαταραχές. Η νευρική ανορεξία είναι λιγότερο συχνή. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το NIMH μοιράστηκε ότι η μέση ηλικία εμφάνισης της διαταραχής υπερφαγίας ήταν τα 21 έτη, ενώ η μέση ηλικία εμφάνισης για τη νευρική βουλιμία και τη νευρική ανορεξία ήταν τα 18 έτη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν μια διατροφική διαταραχή από ότι οι άνδρες. Αν και μπορεί να μην είναι τόσο συνηθισμένο, οι άνδρες μπορεί να έχουν μια σημαντική μάχη με τις διατροφικές διαταραχές. Η National Comorbidity Survey Replication (NCS-R) έδειξε ότι από το 2001-2003, οι διατροφικές διαταραχές ήταν πιο συχνές σε άτομα ηλικίας μεταξύ 45 και 59 ετών, ακολουθούμενες στενά από άτομα ηλικίας 18-29 ετών.

Ως Σύμβουλοι, όταν εργαζόμαστε με άτομα που ζουν με μια διατροφική διαταραχή, πρέπει να προσέχουμε άλλες ανησυχίες ψυχικής υγείας με τις οποίες μπορεί να ζουν οι πελάτες μας. Το NCS-R 2001-2003 έδειξε ότι άλλα κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν διαταραχές άγχους, διαταραχές διάθεσης, διαταραχές ελέγχου παρορμήσεων και διαταραχές χρήσης ουσιών.

Ενώ η μέση έναρξη για τις πιο κοινές διατροφικές διαταραχές είναι σε ενήλικη ηλικία, ο επιπολασμός των διατροφικών διαταραχών στους εφήβους. Το Συμπλήρωμα Εφηβικής Έρευνας Εθνικής Συννοσηρότητας 2001-2003 (NCS-A) έδειξε ότι οι διατροφικές διαταραχές ήταν πιο συχνές σε άτομα ηλικίας 17-18 ετών, ακολουθούμενα από τα παιδιά ηλικίας 15-16 ετών και τα παιδιά ηλικίας 13-14 ετών. αντίστοιχα. Ομοίως με τους ενήλικους πληθυσμούς, οι διατροφικές διαταραχές είναι πιο συχνές στις γυναίκες εφήβους παρά στους άνδρες.

Η διαταραχή αποφυγής/περιοριστικής πρόσληψης τροφής (ARFID) είναι μια διατροφική διαταραχή όπου τα άτομα περιορίζουν αυτό που τρώνε, ωστόσο, δεν ανησυχούν για το σχήμα του σώματός τους, το μέγεθος ή το βάρος τους. Το ARFID μπορεί να υπάρχει σε ενήλικες και παιδιά. Τα παιδιά που ζουν με ARFID μπορεί να είναι εξαιρετικά επιλεκτικοί τρώγοι που μπορεί να έχουν ανησυχητικό αντίκτυπο στην υγεία τους.

Πώς βοηθά η ομαδική θεραπεία άτομα με διατροφικές διαταραχές;

Υπάρχουν διάφορα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την ομαδική θεραπεία σε προγράμματα θεραπείας διατροφικών διαταραχών. Οι συνεδρίες ομαδικής θεραπείας μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιές περιβάλλον για την παροχή ψυχοεκπαίδευσης σχετικά με διάφορα θέματα που σχετίζονται με μια υγιή ανάκαμψη.

Η ομαδική θεραπεία δίνει στους πελάτες μας την ευκαιρία να συνδεθούν με άλλους που μπορούν να σχετίζονται με τις προκλήσεις και τις εμπειρίες τους. Τα άτομα που ζουν με μια διατροφική διαταραχή μπορεί να έχουν αποσυρθεί από τους φίλους και την οικογένειά τους, οδηγώντας σε μια απομονωμένη ζωή. Η σύνδεση με άλλους μπορεί να είναι μια εμπειρία επικύρωσης που υποστηρίζει την ανάκτηση. Επιπλέον, παρέχει στους πελάτες μας ένα ασφαλές περιβάλλον για να εξασκήσουν κοινωνικές δεξιότητες με τις οποίες μπορεί να αισθάνονται άβολα.

Η ομαδική θεραπεία παρέχει στους πελάτες μας ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον όπου μπορούν να έρθουν και να μιλήσουν για τους αγώνες και τους θριάμβους τους. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρέχουν υποστήριξη, συμπόνια και ενθάρρυνση σε άλλους, κάτι που μπορεί να είναι μια ανταποδοτική εμπειρία από μόνη της.

Οι σύμβουλοι που διευκολύνουν τις δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας διαταραχών πρόσληψης τροφής μπορούν να προσαρμόσουν τις ομαδικές δραστηριότητες για να αντιμετωπίσουν κοινές ανησυχίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ομάδας. Οι δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας διατροφικής διαταραχής μπορούν να προωθήσουν τη συζήτηση και τη συμμετοχή μεταξύ των μελών της ομάδας.

Κατάλογος Δραστηριοτήτων Ομαδικής Θεραπείας για Πελάτες με Διατροφικές Διαταραχές

Θα υπάρξουν αξιοσημείωτες διαφορές στις ιδανικές δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας για την ομάδα σας με βάση τα χαρακτηριστικά των μελών της ομάδας. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια ομάδα εφήβων που ζουν με μια διατροφική διαταραχή, οι ομαδικές σας δραστηριότητες πιθανότατα θα φαίνονται διαφορετικές και θα αφορούν διαφορετικά θέματα από τις ομαδικές δραστηριότητες για ενήλικες. Ακολουθεί μια σύντομη λίστα δραστηριοτήτων ομαδικής θεραπείας για διατροφικές διαταραχές:

  1. Δώστε στην ομάδα τα υλικά που χρειάζονται για να γράψει μια επιστολή σχετικά με τη διατροφική τους διαταραχή. Ζητήστε τους να το ονομάσουν και γράψτε του σαν να ήταν μια εξωτερική οντότητα. Ενημερώστε τους ότι θα μοιράζονται αυτές τις επιστολές με την ομάδα, θα τους παρέχεται υποστήριξη και θα έχουν την επιλογή τους για το τι θα κάνουν με την επιστολή. Τα μέλη της ομάδας μπορούν να κρατήσουν το γράμμα, να το σκίσουν, να το πετάξουν, να το τεμαχίσουν ή να το κάψουν. Αυτή η άσκηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να τους επιτρέψει να εκφραστούν ανοιχτά.
  2. Περάστε μια ομαδική συνεδρία παρέχοντας εκπαίδευση σχετικά με τις διάφορες μορφές διατροφικών διαταραχών και τον επιπολασμό τους. Αυτή θα ήταν επίσης η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε για άτομα που αντιμετωπίζουν άλλες διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές όταν δυσκολεύονται.
  3. Ζητήστε από τα μέλη της ομάδας να γράψουν τους κύριους παράγοντες που προκαλούν τις διατροφικές τους διαταραχές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εξωτερικούς παράγοντες όπως τοποθεσίες ή ορισμένα άτομα ή εσωτερικούς παράγοντες όπως η πλήξη και η συναισθηματική δυσφορία. Καταργήστε κάθε έναυσμα ανεξάρτητα και αφιερώστε χρόνο μιλώντας για τρόπους υγιεινής απόκρισης και διαχείρισης των αναγνωρισμένων ενεργειών.
  4. Αφιερώστε χρόνο αναθεωρώντας διαφορετικές μορφές διαλογισμού. Αφήστε χρόνο στην ομάδα να εξασκηθεί σε διάφορες μορφές διαλογισμού για να εκθέσει τα μέλη της ομάδας στα είδη του διαλογισμού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει καθοδηγούμενη απεικόνιση και μυϊκή χαλάρωση. Ενθαρρύνετε τα μέλη της ομάδας να χρησιμοποιήσουν ένα ή περισσότερα από αυτά πριν από την επόμενη ομαδική συνεδρία. Συνέχεια στην επόμενη συνεδρία για να εξερευνήσετε τυχόν πρακτικές εκτός της ομάδας.
  5. Αφιερώστε χρόνο εξερευνώντας τον ρόλο που μπορεί να έχει η υγιής υποστήριξη στην αποκατάσταση των μελών της ομάδας. Μιλήστε για χαρακτηριστικά που σχετίζονται με άτομα που είναι υγιείς υποστηρικτές και εκείνα που σχετίζονται με άτομα που δεν είναι υποστηρικτικά.
  6. Παρέχετε ψυχοεκπαίδευση σχετικά με άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να προκύψουν όταν ένα άτομο παλεύει με μια διατροφική διαταραχή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές διάθεσης, διαταραχές ελέγχου παρορμήσεων και διαταραχές χρήσης ουσιών.
  7. Περάστε μια ομάδα μιλώντας για την ενσυνειδητότητα, συγκεκριμένα τις 7 αρχές που σχετίζονται με αυτήν. Αφιερώστε χρόνο εξερευνώντας ποια από αυτά τα μέλη πιστεύουν ότι θα ήταν πρόκληση για αυτά και ποια μπορεί να τους φανεί πιο εύκολη.
  8. Αφιερώστε μια ομάδα μιλώντας για τη χρήση των ασκήσεων γείωσης ως μια υγιή ικανότητα αντιμετώπισης. Μιλήστε για το πώς η χρήση των 5 αισθήσεών μας μπορεί να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στη στιγμή και να βγούμε από τα μοτίβα σκέψης στα οποία έχουμε κολλήσει. Ζητήστε από την ομάδα να εντοπίσει καταστάσεις όπου πιστεύει ότι οι ασκήσεις γείωσης θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες και ενθαρρύνετέ τους να δοκιμάσουν να τις χρησιμοποιήσουν πριν την επόμενη συνεδρία. Αφήστε χρόνο για παρακολούθηση στην επόμενη συνεδρία σας.
  9. Εστιάστε στο να παρέχετε στα μέλη της ομάδας κατανόηση του πώς οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μας είναι αλληλένδετα. Αφιερώστε χρόνο εξερευνώντας ποιες σκέψεις οδηγούν σε προκλητικά συναισθήματα και ανθυγιεινές συμπεριφορές για τα μέλη της ομάδας. Αφιερώστε χρόνο εξερευνώντας πώς μπορούν να εργαστούν τα μέλη της ομάδας για να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεών τους για να τις πιάσουν καθώς συμβαίνουν και τι μπορούν να κάνουν για να τις διαχειριστούν.
  10. Περάστε μια ομάδα μιλώντας για γνωστικές στρεβλώσεις. Κανονικοποιήστε την παρουσία γνωστικών στρεβλώσεων, καθώς αυτό είναι κάτι με το οποίο ζούμε όλοι. Αφιερώστε χρόνο αναθεωρώντας πώς τα μέλη της ομάδας μπορούν να αξιολογήσουν αποτελεσματικά την πραγματικότητα αυτών των σκέψεων και πώς μπορούν να τις αμφισβητήσουν. Οι προκλήσεις σκέψης μπορούν να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ανταποκριθούμε στις γνωστικές παραμορφώσεις.
  11. Αφιερώστε χρόνο αναθεωρώντας ασκήσεις ενσυνειδητότητας που μπορούν να εξασκηθούν οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή. Η ευκολία αυτών των ασκήσεων υποστηρίζει τη χρήση τους ως αποτελεσματικές δεξιότητες αντιμετώπισης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σαρώσεις σώματος, συνειδητή όραση, προσεκτική ακρόαση, συνειδητή αναπνοή και εξερεύνηση των 5 αισθήσεών σας.
  12. Δώστε στην ομάδα τα υλικά που χρειάζονται για να σχεδιάσει το ασφαλές μέρος της. Προσπαθήστε να αφήσετε τις οδηγίες ασαφείς, ώστε τα μέλη της ομάδας να σκεφτούν ποιο είναι πραγματικά το ασφαλές μέρος τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα φανταστικό μέρος, κάπου οικείο, κάπου που δεν έχουν πάει ποτέ ή ακόμα και να είναι με ένα ασφαλές άτομο. Ελέγξτε τα εντοπισμένα ασφαλή μέρη και μιλήστε για το πώς αυτές οι τοποθεσίες μπορούν να ενσωματωθούν σε διαλογισμούς.
  13. Αφιερώστε χρόνο μιλώντας για το τι πιστεύουν τα μέλη της ομάδας ότι είναι η αυτοφροντίδα. Παρέχετε εκπαίδευση εάν χρειάζεται και μιλήστε για το ρόλο που έχει η τακτική αυτοφροντίδα στην ψυχική μας υγεία. Δώστε στην ομάδα ένα φύλλο εργασίας που παραθέτει διάφορες μορφές αυτοφροντίδας και ζητήστε από την ομάδα να εντοπίσει 2-3 νέες πρακτικές που μπορούν να δοκιμάσουν. Τονίστε ότι η αυτοφροντίδα δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει ξοδεύοντας χρήματα ή να κάνετε κάτι υπερβολικό.
  14. Δώστε στην ομάδα τα υλικά που χρειάζονται για να δημιουργήσετε ένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη διατροφική τους διαταραχή. Ζητήστε τους να συμπεριλάβουν γεγονότα ζωής που θεωρούν ότι είναι σχετικά. Ελέγξτε τα χρονοδιαγράμματα των μελών της ομάδας και συνδέστε τυχόν θέματα ή κοινές εμπειρίες που γίνονται εμφανείς. Προς το τέλος, ζητήστε από την ομάδα να μοιραστεί πού θα ήθελε να προχωρήσει και τι ελπίζει.
  15. Αφιερώστε χρόνο παρέχοντας στην ομάδα πληροφορίες σχετικά με τα στάδια της αλλαγής και πώς μπορεί να μοιάζει το κάθε στάδιο. Ζητήστε από την ομάδα να μιλήσει για το πού νιώθει ότι βρίσκεται και τι σημαίνει αυτό για την ανάρρωσή τους.

Τελικές σκέψεις σχετικά με τις ομαδικές δραστηριότητες θεραπείας διατροφικών διαταραχών για τους πελάτες σας

Οι δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας για διατροφικές διαταραχές μπορεί να είναι χρήσιμα εργαλεία σε προγράμματα θεραπείας εξωτερικών και εσωτερικών ασθενών. Η ομαδική θεραπεία τείνει να είναι πιο προσιτή από την ατομική θεραπεία, επομένως για πολλούς, οι ομαδικές συνεδρίες μπορεί να είναι η μόνη τους έκθεση σε θεραπεία ψυχικής υγείας εκείνη τη στιγμή. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι σημαντικό να προσέχετε τις ασκήσεις που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσετε μια σκόπιμη χρήση της ομαδικής σας συνεδρίας.

Εάν προτιμάτε να έχετε ένα επίσημο φυλλάδιο για να καθοδηγήσετε τις δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας για διατροφικές διαταραχές, πόρους όπως ο δικός μας Φύλλα εργασίας για τις διατροφικές διαταραχές, μπορεί να σας παρέχει μεμονωμένα φύλλα εργασίας ή πακέτα που μπορούν να καθοδηγήσουν τις ομαδικές συνεδρίες σας. Ένα πλεονέκτημα από τη χρήση ενημερωτικών φυλλαδίων είναι ότι δίνει στον πελάτη σας κάτι για να πάρει στο σπίτι του, το οποίο μπορεί να αναθεωρηθεί όταν χρειάζεται.

Το TherapyByPro είναι ένα ηλεκτρονικός κατάλογος ψυχικής υγείας που συνδέει επαγγελματίες ψυχικής υγείας με πελάτες που έχουν ανάγκη. Εάν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας, μπορείτε Εγγραφείτε στην κοινότητά μας και προσθέστε τη λίστα εξάσκησής σας εδώ. Διαθέτουμε αξιολογήσεις, φόρμες πρακτικής και πρότυπα φύλλων εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να βελτιώσουν την πρακτική τους. Δείτε όλα μας έντυπα ψυχικής υγείας, φύλλο εργασίας και αξιολογήσεις εδώ.

Πόροι:

https://www.nimh.nih.gov/health/statistics/eating-disorders

Schreibe einen Kommentar