20 Δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας για τον καθορισμό ορίων

1
20 Δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας για τον καθορισμό ορίων

Ένα ζωτικό συστατικό των υγιών σχέσεων είναι η ικανότητα δημιουργίας και διατήρησης ορίων. Ποια είναι όμως ακριβώς τα όρια στις διαπροσωπικές σχέσεις; Τα όρια είναι όρια μέσα στις σχέσεις που κρατούν και τα δύο άτομα ασφαλή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συναισθηματικά και φυσικά όρια.

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, τα όρια είναι ένα περίπλοκο θέμα. Τα όρια επηρεάζονται από την κουλτούρα μας, τις προηγούμενες σχέσεις, το ποιος είναι το άλλο άτομο και το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε με αυτό το άτομο. Για παράδειγμα, πιθανότατα έχετε όρια με τους συναδέλφους ή τους συναδέλφους σας που διαφέρουν από τα όρια που έχετε με τους στενούς φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας.

Είναι κατανοητό ότι τα άτομα μπορεί να έχουν διαφορετικές προσδοκίες για το ποια πρέπει να είναι τα όρια μέσα σε μια σχέση. Αν δεν μιλάμε για το ποιες είναι οι προσδοκίες μας για τα όρια με τους άλλους, δεν δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να θέσει όρια μαζί τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη σχέση ή να οδηγήσει σε ανθυγιεινά πρότυπα σχέσης. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε 20 δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας για τον καθορισμό ορίων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη θεραπευτική σας πρακτική.

Πώς η ομαδική θεραπεία βοηθά τα άτομα να θέτουν όρια;

Η ομαδική θεραπεία μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για άτομα που αγωνίζονται να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν υγιή όρια. Αρχικά μαθαίνουμε για τα όρια από τους ενήλικες στη ζωή μας καθώς μεγαλώνουμε. Καθώς μεγαλώνουμε, εξασκούμαστε στη δημιουργία και τη διατήρηση των ορίων. Αυτή είναι μια σημαντική δεξιότητα ζωής που είναι ένα συνεχές σημείο ανάπτυξης για πολλούς από εμάς.

Η ομαδική θεραπεία μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να αναγνωρίσετε σημάδια ανθυγιεινών σχέσεων, δεξιότητες επικοινωνίας που μπορούν να σας βοηθήσουν να εκφράσετε λεκτικά τα όριά σας και δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να ενισχύσετε τα όριά σας. Οι δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας ορίων μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλοποίηση των προσωπικών αγώνων που έχουν τα άτομα και να τους παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να εξασκήσουν νέες δεξιότητες.

Κατάλογος Δραστηριοτήτων Ομαδικής Θεραπείας για Καθορισμό Ορίων

Οι δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας στα όρια παρέχουν στους Συμβούλους την ευκαιρία να παρέχουν ψυχοεκπαίδευση σχετικά με τα υγιή όρια και έναν ασφαλή χώρο για να εξασκήσουν σχετικές δεξιότητες ζωής. Οι δραστηριότητες διδασκαλίας ορίων για ομαδική θεραπεία μπορούν να τροποποιηθούν για κάθε ομάδα για να αντιμετωπίσουν κοινές εμπειρίες μεταξύ των μελών της ομάδας. Παρακάτω είναι μια λίστα με ομαδικές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν άτομα που παλεύουν με προσωπικά όρια:

  1. Ελάτε στην ομαδική συνεδρία με ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί και ζητήστε από την ομάδα να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου από το οποίο αισθάνονται ασφαλείς και υποστηρίζονται. Ζητήστε από την ομάδα να συζητήσει πώς αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν την ικανότητά τους να θέτουν και να διατηρούν όρια με αυτά τα άτομα. Για παράδειγμα, αν νιώθουμε ότι κάποιος καταλαβαίνει, μπορεί να νιώθουμε πιο άνετα να μιλήσουμε για τις ανάγκες μας για όρια.
  2. Ζητήστε από την ομάδα να προσδιορίσει μια κατάσταση όπου ήταν σε θέση να θέσει ένα όριο, σωματικό ή συναισθηματικό. Αφιερώστε χρόνο εξερευνώντας τι τους βοήθησε σε αυτή την κατάσταση και πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την επιτυχία σε άλλες καταστάσεις όπου θέτουν όρια.
  3. Δώστε στην ομάδα ένα φύλλο χαρτί και ζητήστε της να εντοπίσει εμπόδια που την εμποδίζουν να καθορίσουν όρια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έλλειψη αυτοπεποίθησης, αβεβαιότητα για το πώς να το κάνετε, φόβο, ανησυχία, ενοχές κ.λπ. Τοποθετήστε τα σεντόνια σε ένα μπολ για να τα σχεδιάσετε τυχαία. Αφιερώστε χρόνο εξερευνώντας πώς τα μέλη της ομάδας μπορούν να συσχετιστούν με τα εμπόδια που εντοπίστηκαν και τι μπορούν να κάνουν για να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια. Συνέχεια στην επόμενη ομαδική συνεδρία για να δείτε εάν τα μέλη της ομάδας ήταν σε θέση να ξεπεράσουν τυχόν εμπόδια από την προηγούμενη συνεδρία.
  4. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί, ζητήστε από την ομάδα να εντοπίσει τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης και μιας ανθυγιεινής σχέσης. Αφιερώστε χρόνο συζητώντας την ικανότητα του μέλους της ομάδας να κατανοήσει αυτά τα χαρακτηριστικά σε πραγματικό χρόνο και πώς μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά.
  5. Ζητήστε από τα μέλη της ομάδας να προσδιορίσουν ένα όριο που θα ήθελαν να καθορίσουν. Δώστε χρόνο στα μέλη να συμμετάσχουν σε μια άσκηση ρόλων όπου εξασκούνται στον καθορισμό των ορίων τους. Στο τέλος της άσκησης, μιλήστε για τις σκέψεις και τα συναισθήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της άσκησης και τι μπορούν να κάνουν τα μέλη της ομάδας για να τα αντιμετωπίσουν καθώς προκύπτουν σε πραγματικό χρόνο.
  6. Αφιερώστε χρόνο συζητώντας πώς οι αξίες μας συνδέονται με τα όριά μας. Στην ιδανική περίπτωση, τα όριά μας θα υποστήριζαν και θα ενθάρρυναν τις αξίες που έχουμε. Αφιερώστε χρόνο εξερευνώντας τις αξίες που έχουν τα μέλη της ομάδας και πώς σχετίζονται με τα όριά τους. Ρωτήστε εάν υπάρχουν τιμές που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από νέα όρια. Ένα παράδειγμα θα ήταν ο καθορισμός ορίων που προάγουν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ώστε τα άτομα να έχουν τον κατάλληλο χρόνο για την οικογένεια.
  7. Αφιερώστε χρόνο παρέχοντας ψυχοεκπαίδευση σχετικά με υγιή όρια, άκαμπτα όρια και πορώδη όρια. Επιτρέψτε στα μέλη της ομάδας να μοιραστούν σε ποιο μέρος νιώθουν ότι ανήκουν αυτήν τη στιγμή και ποιες αλλαγές μπορούν να εργαστούν για να έχουν πιο υγιή όρια.
  8. Εστιάστε μια ομαδική συνεδρία στην πράξη του καθορισμού ενός ορίου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να γνωστοποιήσετε με σαφήνεια τα όριά σας, να επικοινωνείτε τις ανάγκες σας με τρόπο που διατηρεί την εστίαση στις ανάγκες σας και να δηλώνετε ότι ακολουθείτε. Ζητήστε από ένα μέλος της ομάδας να γίνει εθελοντής μαζί σας ενώ συμμετέχετε σε μια άσκηση ρόλων που διαμορφώνει τις δεξιότητες που συζητήσατε. Δώστε χρόνο στην ομάδα να χωριστεί σε ζευγάρια για να εξασκήσει τις δικές της δεξιότητες καθορισμού ορίων.
  9. Αφιερώστε χρόνο εξερευνώντας τις ανησυχίες που έχουν τα μέλη της ομάδας σχετικά με τον καθορισμό ορίων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον φόβο της απώλειας της σχέσης, τον φόβο της οργής του άλλου, τον φόβο της μοναξιάς, την ενοχή, την επιθυμία έγκρισης από το άλλο άτομο ή την αίσθηση ότι «χρωστάει» στο άλλο άτομο για προηγούμενες ενέργειες. Ζητήστε από την ομάδα να συζητήσει τις ανησυχίες της και να επικυρώσει τους λόγους της. Αφιερώστε χρόνο συζητώντας πώς μπορούν να εργαστούν για να αντιμετωπίσουν τους λόγους τους με τρόπο που να τους αισθάνεται ασφαλής.
  10. Αφιερώστε χρόνο συζητώντας πώς οι σκέψεις μας επηρεάζουν τα συναισθήματά μας που οδηγούν στις συμπεριφορές μας. Παρέχετε στην ομάδα κατανόηση των γνωστικών στρεβλώσεων και εξερευνήστε τυχόν γνωστικές παραμορφώσεις που επηρεάζουν την ικανότητα των μελών της ομάδας να καθιερώνουν και να διατηρούν υγιή όρια.
  11. Αφιερώστε χρόνο συζητώντας τα οφέλη των πρακτικών ενσυνειδητότητας. Εξερευνήστε διαφορετικές πρακτικές ενσυνειδητότητας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ομάδας για να διατηρήσουν τον εαυτό τους στην παρούσα στιγμή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εξάσκηση διαφόρων μορφών διαλογισμού, όπως καθοδηγούμενες εικόνες και ασκήσεις προοδευτικής μυϊκής χαλάρωσης. Οι ασκήσεις γείωσης μπορούν επίσης να εισαχθούν ως εργαλείο για τη διατήρηση των μελών της ομάδας στην παρούσα στιγμή.
  12. Αφιερώστε χρόνο συζητώντας ανθυγιεινά μοτίβα σχέσεων και εξερευνήστε τις εμπειρίες των μελών της ομάδας μαζί τους. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να είστε πολύ εξαρτημένοι από κάποιον, να είστε πολύ ανεξάρτητοι και να μην είστε σε θέση να επικοινωνήσετε τις σκέψεις και τις ανάγκες σας.
  13. Αφιερώστε χρόνο παρέχοντας γνώσεις σχετικά με την συνεξάρτηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το πώς μπορεί να μοιάζει, την επικράτηση των συνεξαρτώμενων σχέσεων και τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν. Αφιερώστε χρόνο συζητώντας τι μπορούν να κάνουν τα μέλη της ομάδας για να σπάσουν τα μοτίβα που σχετίζονται με την συνεξάρτηση και πώς μπορούν να εργαστούν για να έχουν πιο υγιή όρια.
  14. Αφιερώστε χρόνο εξερευνώντας τους διαφορετικούς τομείς της ζωής ενός μέλους της ομάδας όπου χρειάζονται όρια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει όρια με τα συναισθήματά τους, τον χρόνο, την ψυχική υγεία και το φυσικό τους χώρο. Ζητήστε από την ομάδα να προσδιορίσει ένα νέο όριο που θα μπορούσε να εργαστεί για να καθορίσει και το οποίο θα βελτίωνε τη συνολική τους ευημερία.
  15. Ζητήστε από την ομάδα να εντοπίσει συμπεριφορές, σκέψεις ή συναισθήματα που δείχνουν ότι έχουν ανάγκη από νέα όρια. Υπάρχουν συμπεριφορές που τους δείχνουν οι άλλοι που λειτουργούν ως κόκκινη σημαία; Είχαν ποτέ μια αίσθηση εντέρου που δείχνει ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει; Αν ναι, μπόρεσαν να ενεργήσουν με βάση αυτό το συναίσθημα;
  16. Αφιερώστε χρόνο μιλώντας για διεκδικητικότητα. Τι σημαίνει αυτοπεποίθηση για τα μέλη της ομάδας και πιστεύουν ότι είναι μια δεξιότητα που έχουν; Η διεκδίκηση μπορεί να συσχετιστεί με το να είσαι κακός ή ασεβής. Εξερευνήστε πώς τα μέλη της ομάδας μπορούν να εξασκηθούν στο να είναι διεκδικητικά ενώ είναι πιστά στον εαυτό τους. Δώστε χρόνο για να το εξασκήσετε σε ζευγάρια ή ομάδες.
  17. Αφιερώστε χρόνο εξερευνώντας πώς η αυτοομιλία ενός ατόμου επηρεάζει την ικανότητά του να θέτουν και να διατηρούν όρια. Μιλήστε για ενθαρρυντικά και υποστηρικτικά πρότυπα αυτοομιλίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ομάδας σε σχέση με τα προσωπικά τους όρια.
  18. Μιλήστε για τη σημασία της αυτοφροντίδας και τον αντίκτυπο που έχει στην ψυχική μας υγεία. Εξερευνήστε τι κάνουν τα μέλη της ομάδας για την αυτοφροντίδα. Οι σύμβουλοι μπορούν να παράσχουν στην ομάδα ένα φύλλο εργασίας με διαφορετικές ιδέες αυτοφροντίδας και να ζητήσουν από την ομάδα να εντοπίσει 2 νέες συμπεριφορές που μπορούν να προσπαθήσουν να προσθέσουν στη ρουτίνα τους. Δώστε χρόνο για να το παρακολουθήσετε στην επόμενη ομαδική συνεδρία και επεξεργαστείτε την εμπειρία τους.
  19. Αφιερώστε χρόνο αναθεωρώντας υγιή και αποτελεσματικά πρότυπα επικοινωνίας, όπως η χρήση των «Δηλώσεων Ι». Δεδομένου ότι η επικοινωνία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον καθορισμό και τη διατήρηση των ορίων, εξερευνήστε τις ανησυχίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα μέλη σχετικά με τη δυνατότητα επικοινωνίας των σκέψεων και των συναισθημάτων τους. Δώστε χρόνο για παιχνίδι ρόλων με τη χρήση των προτύπων επικοινωνίας που συζητήθηκαν.
  20. Επιτρέψτε στην ομάδα να προσδιορίσει τους κανόνες και τα πρότυπα της ομάδας της. Αφιερώστε χρόνο συζητώντας ότι οι κανόνες και τα πρότυπα της ομάδας είναι όρια εντός της ομάδας για τα οποία τα μέλη θα λογοδοτήσουν. Χρησιμοποιήστε το ως χρόνο για να μοντελοποιήσετε την αποτελεσματική επικοινωνία και συζητήστε ποια θα ήταν η συνέχεια εάν παραβιάζονταν οι κανόνες ή οι κανόνες της ομάδας.

Τελικές σκέψεις σχετικά με την επιλογή των δραστηριοτήτων ομαδικής θεραπείας για τον καθορισμό ορίων

Όταν αναζητάτε δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας για τον καθορισμό ορίων, να έχετε κατά νου τα άτομα με τα οποία εργάζεστε. Εάν αναγνωρίζετε ένα μοτίβο συνεξάρτησης μέσα στην ομάδα σας, αφιερώστε χρόνο εστιάζοντας στις ανησυχίες που μπορεί να φέρει αυτό το μοτίβο σχέσης και τι μπορεί να γίνει για να μειωθούν οι συνεξαρτώμενες συμπεριφορές. Ομοίως, εάν αντιληφθείτε σωματικά ή συναισθηματικά όρια που μπορούν να βελτιωθούν, αυτό μπορεί να είναι ένα θέμα για ομαδική συζήτηση.

Εάν προτιμάτε να εκτελείτε τις ομαδικές σας συνεδρίες με φυλλάδια ή φυλλάδια, το TherapyByPro έχει Φύλλα εργασίας Ορισμός ορίων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ομαδικές συνεδρίες που εστιάζουν στα όρια.

Τέλος, τα μέλη της ομάδας μπορούν να επωφεληθούν βλέποντας τον σύμβουλό τους να καθορίζει και να διατηρεί τα δικά τους όρια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη θέσπιση και την ενίσχυση κανόνων και κανόνων της ομάδας, καθώς και τη συνοχή στη θεραπευτική σας προσέγγιση. Το να προσέχουμε τη δική μας εμπειρία στην ομάδα μας μπορεί να υποστηρίξει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που παρέχουμε στα μέλη της ομάδας μας.

Το TherapyByPro είναι ένα ηλεκτρονικός κατάλογος ψυχικής υγείας που συνδέει επαγγελματίες ψυχικής υγείας με πελάτες που έχουν ανάγκη. Εάν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας, μπορείτε Εγγραφείτε στην κοινότητά μας και προσθέστε τη λίστα εξάσκησής σας εδώ. Διαθέτουμε αξιολογήσεις, φόρμες πρακτικής και πρότυπα φύλλων εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να βελτιώσουν την πρακτική τους. Δείτε όλα μας έντυπα ψυχικής υγείας, φύλλο εργασίας και αξιολογήσεις εδώ.

Schreibe einen Kommentar