20 Δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας PTSD και τραύματος για τους πελάτες σας

1
20 Δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας PTSD και τραύματος για τους πελάτες σας

Όταν κάποιος ψάχνει για θεραπεία ψυχικής υγείας για τραύμα και διαταραχή μετατραυματικού στρες, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αυτό περιλαμβάνει το κόστος, τη συχνότητα των επισκέψεων και εάν θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα ψυχικής υγείας τους. Η ομαδική θεραπεία είναι συνήθως πιο προσιτή από τις ατομικές συνεδρίες θεραπείας, κάτι που μπορεί να είναι ελκυστικός παράγοντας για πολλούς. Οι συνεδρίες ομαδικής θεραπείας μπορεί να ποικίλλουν σε συχνότητα, ωστόσο, οι ομάδες για άτομα με PTSD μπορεί να πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. Οι ομάδες για PTSD και τραύμα μπορούν να επικεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη μέθοδο θεραπείας, όπως η DBT ή η CPT, που αποτελούν εμπειρικά υποστηριζόμενες προσεγγίσεις για αυτά τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Συνεχίστε να διαβάζετε για δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας PTSD και τραύματος για τους πελάτες σας.

Πώς βοηθά η ομαδική θεραπεία τα άτομα με PTSD και τραύμα;

Υπάρχουν ποικίλα οφέλη που μπορούν να βιώσουν οι πελάτες με τις δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας PTSD. Ακολουθούν μερικά οφέλη της ομαδικής θεραπείας για ασθενείς που παλεύουν με PTSD και τραύμα:

Αίσθηση επικύρωσης

Η ομαδική θεραπεία μπορεί να προσφέρει στα μέλη της ομάδας μια αίσθηση επικύρωσης, ανεξάρτητα από το τι τους έφερε κοντά. Αυτό το όφελος μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ομαδική ρύθμιση, όταν δίνεται το σωστό περιβάλλον. Η επικύρωση μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να δουν ότι δεν είναι μόνα τους και να τους δώσει την ευκαιρία να μάθουν από άλλους που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις. Οι σύμβουλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας για να ομαλοποιήσουν το τραύμα και τις επακόλουθες προκλήσεις που βιώνουν τα μέλη της ομάδας.

Μαθαίνοντας από τους Άλλους

Η μάθηση από άλλους είναι ένα άλλο πλεονέκτημα της συμμετοχής σε μια ομάδα PTSD. Οι δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας PTSD και τραύματος που αναφέρονται σε αυτό το ιστολόγιο μπορούν να βοηθήσουν στην εξερεύνηση του τι λειτούργησε για τα μέλη της ομάδας και τι όχι. Το να βοηθάς άλλους με τους αγώνες τους μπορεί επίσης να είναι ένα ικανοποιητικό όφελος από τη συμμετοχή στην ομαδική θεραπεία PTSD.

Κοινωνική υποστήριξη

Η ομαδική θεραπεία μπορεί επίσης να προσφέρει κοινωνική υποστήριξη που τα μέλη της ομάδας μπορεί να μην λαμβάνουν αλλού. Τα άτομα που ζουν με PTSD μπορεί να αποσυρθούν από τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής ψυχικής μας υγείας. Για παράδειγμα, οι Σύμβουλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μοναδικές ομαδικές δραστηριότητες για ομάδες τραυμάτων εφήβων. Η εξατομικευμένη προσέγγιση στις συνεδρίες της ομάδας σας επιτρέπει να εστιάσετε στις ανάγκες των μελών της ομάδας σας.

Κατάλογος Δραστηριοτήτων Ομαδικής Θεραπείας για Πελάτες με PTSD και τραύμα

Οι δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας μπορούν να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη θεραπεία ασθενών με PTSD και τραύμα. Οι ομαδικές δραστηριότητες μπορούν να παρέχουν εκπαίδευση και να προάγουν τη δέσμευση της ομάδας μεταξύ των μελών της ομάδας. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μια λίστα με δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πελάτες σε περιβάλλον ομάδας PTSD ή τραύματος.

  1. Αφιερώστε χρόνο αναθεωρώντας την ικανότητα «ΠΑΥΣΗ» και εξερευνήστε τη χρήση της ως δεξιότητα αποκλιμάκωσης.
      • „P“ – Δίνουμε προσοχή στο σώμα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας
      • „A“- Αξιολόγηση τι ενεργοποιεί τις απαντήσεις μας
      • „U“- Κατανοήστε τις ρίζες των συναισθημάτων μας
      • „S“ – Θέστε όρια, διαχωρίστε και εξασφαλίστε ασφάλεια
      • „E“ – Συμπάθεια με τους εμπλεκόμενους
  1. Δώστε στα μέλη της ομάδας ένα φύλλο εργασίας που προσδιορίζει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν το σώμα μας. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αισθάνεται ναυτία όταν είναι απογοητευμένος ή αδύναμος εάν αισθάνεται εγκαταλελειμμένος. Ζητήστε από την ομάδα να μοιραστεί με τι ταυτίζεται και ελέγξτε τις διαφορετικές δεξιότητες αντιμετώπισης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους.
  2. Αναπτύξτε και παίξτε ένα παιχνίδι κινδύνου που εστιάζει σε χρήσιμα θέματα όπως η προσοχή, οι δεξιότητες αντιμετώπισης, η κοινωνική υποστήριξη και οι υγιείς συμπεριφορές.
  3. Δώστε στα μέλη της ομάδας ένα φύλλο εργασίας που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό ενός σχεδίου κρίσης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον εντοπισμό γνωστών ερεθισμάτων, χρήσιμες δεξιότητες αντιμετώπισης, χρήσιμα όρια, υγιείς περισπασμούς, ασφαλείς υποστηρίξεις στη ζωή τους, αριθμούς τηλεφωνικής γραμμής έκτακτης ανάγκης και άλλους πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε στιγμές δυσφορίας.
  4. Αφιερώστε χρόνο μιλώντας για διαφορετικές υγιεινές και ανθυγιεινές δεξιότητες αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, οι δεξιότητες υγιούς αντιμετώπισης μπορεί να περιλαμβάνουν τη συζήτηση με έναν φίλο, το παιχνίδι ενός παιχνιδιού ή τη ζωγραφική. Οι ανθυγιεινές δεξιότητες αντιμετώπισης μπορεί να περιλαμβάνουν τις φωνές ή τις κραυγές, την απειλή άλλων και την εμπλοκή σε απερίσκεπτες συμπεριφορές. Ζητήστε από τα μέλη της ομάδας να εντοπίσουν μια ανθυγιεινή δεξιότητα αντιμετώπισης που θα ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν να αντικαταστήσουν την επόμενη εβδομάδα. Αφήστε χρόνο για παρακολούθηση σε επόμενες ομαδικές συνεδρίες για να αξιολογήσετε την πρόοδο.
  5. Δώστε στην ομάδα τα υλικά που χρειάζονται για τη δημιουργία ενός «Δέντρου της ζωής». Τα μέλη της ομάδας μπορούν να ενθαρρυνθούν να στολίσουν το δέντρο τους για να αντιπροσωπεύουν τους διαφορετικούς τομείς της ζωής τους. Αφήστε χρόνο για να εξερευνήσετε το δέντρο κάθε μέλους. Τα θέματα αυτής της δραστηριότητας μπορεί να περιλαμβάνουν:
      • Ρίζες δέντρων: μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναγνωρίσουν τις ρίζες τους και από πού προήλθαν
      • Έδαφος: Μπορεί να περιλαμβάνει την τρέχουσα ζωή τους (σημαντικά αγαπημένα πρόσωπα, ενδιαφέροντα, αγαπημένο μέρος για να βρίσκονται κ.λπ.)
      • Κορμός- Οι δυνάμεις και οι δεξιότητές τους που τους βοηθούν όταν αγωνίζονται
      • Κλάδοι- Οι στόχοι και οι ελπίδες τους για το μέλλον
      • Σύννεφα καταιγίδας- Προκλήσεις που βιώνουν
  1. Δώστε στην ομάδα τα υλικά που χρειάζονται για να δημιουργήσει ένα σχέδιο που δείχνει πώς μοιάζει ένας ασφαλής χώρος για τα μέλη της ομάδας. Αυτό μπορεί να είναι ένα πραγματικό μέρος ή μια φανταστική τοποθεσία. Κατευθύνετε τα μέλη της ομάδας να εντοπίσουν χαρακτηριστικά που συνδέονται με τις πέντε αισθήσεις τους, έτσι ώστε οι δεξιότητες γείωσης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τα βοηθήσουν να οραματιστούν ότι βρίσκονται στην ασφαλή τους θέση (θέα, μυρωδιές, ήχους, γεύσεις και αφή). Αφιερώστε χρόνο μιλώντας για το πώς οραματιζόμενος τον ασφαλή χώρο τους μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της συναισθηματικής δυσφορίας.
  2. Όταν ξεκινάτε την ομάδα σας, ζητήστε από μέλη της ομάδας να συμμετέχουν σε ένα check-in. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αξιολόγηση του πώς νιώθουν σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 σχετικά με την ψυχική τους υγεία εκείνη τη στιγμή και την απάντηση σε μια στοχαστική ερώτηση. Επιπλέον, τα μέλη της ομάδας μπορούν να ζητήσουν χρόνο για να μιλήσουν στην ομαδική συνεδρία. Παραδείγματα ερωτήσεων είναι:
      • Πείτε μας έναν υγιή κίνδυνο που πήρατε αυτήν την εβδομάδα
      • Πείτε μας για μια στιγμή που ήσασταν χαρούμενοι (σε ​​οποιαδήποτε στιγμή)
      • Ποιο είναι το πιο τρομακτικό ή το πιο δύσκολο κομμάτι του να είσαι σε αυτήν την ομάδα;
      • Περιγράψτε τον εαυτό σας με τρεις λέξεις
  1. Αφιερώστε χρόνο συζητώντας τις γνωστικές στρεβλώσεις και ομαλοποιήστε την ύπαρξή τους στην καθημερινή μας ζωή. Ζητήστε από την ομάδα να εντοπίσει τις γνωστικές παραμορφώσεις που βιώνουν και πώς επηρεάζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους.
  2. Ως συνέχεια της εκμάθησης για τις γνωστικές στρεβλώσεις, αφιερώστε χρόνο συζητώντας τη διαδικασία πρόκλησης της σκέψης. Ζητήστε από την ομάδα παραδείγματα γνωστικών παραμορφώσεων που βιώνουν και περάστε από μια πρόκληση υγιούς σκέψης αναζητώντας στοιχεία που υποστηρίζουν τις σκέψεις και αξιολογώντας την ακρίβειά τους.
  3. Αφιερώστε χρόνο μιλώντας για θετική αναπλαισίωση. Ζητείται από τα μέλη της ομάδας να προσδιορίσουν τις σκέψεις που σαμποτάρουν τον εαυτό τους και να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα θετικό πλαίσιο.
  4. Παρέχετε στα μέλη της ομάδας τα υλικά που χρειάζονται για τη δημιουργία ενός «κουβά αυτοεκτίμησης». Τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να προσδιορίσουν τι χτίζει την αυτοεκτίμησή τους, όπως ευχάριστες δραστηριότητες και πρακτικές αυτοφροντίδας. Ζητήστε από την ομάδα να προσδιορίσει τι αποστραγγίζει τον κάδο τους. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ανθυγιεινές σχέσεις, αρνητική αυτοσυζήτηση, κακά όρια, κ.λπ. Συνεχίστε με μια συζήτηση σχετικά με το ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν για να μειωθεί ο αριθμός των αποχετεύσεων που έχουν.
  5. Αφιερώστε χρόνο συζητώντας τις διαφορές μεταξύ σκέψεων, συναισθημάτων, συμπεριφορών και γεγονότων. Εκπαιδεύστε την ομάδα για το πώς είναι αλληλένδετα και επηρεάζουν ο ένας τον άλλον. Δώστε στην ομάδα μια λίστα που περιλαμβάνει και τα τέσσερα και αφιερώστε χρόνο διαφοροποιώντας ποιο είναι το ποιο.
  6. Αφιερώστε χρόνο συζητώντας τα οφέλη της ενσυνειδητότητας. Εστιάστε στις πρακτικές διαλογισμού και αφήστε χρόνο να περπατήσει η ομάδα μέσω διαφόρων πρακτικών διαλογισμού, όπως μια άσκηση γείωσης και μια προοδευτική άσκηση μυϊκής χαλάρωσης. Αφιερώστε χρόνο στην επεξεργασία των εμπειριών των μελών της ομάδας και εάν βλέπουν ότι χρησιμοποιούν αυτές τις πρακτικές.
  7. Αφιερώστε χρόνο μιλώντας για τη χρήση των ασκήσεων αναπνοής ως δεξιότητα ρύθμισης συναισθημάτων. Δώστε χρόνο στα μέλη της ομάδας να εξασκήσουν διαφορετικές αναπνευστικές δεξιότητες, όπως η αναπνοή σε κουτί. Αφιερώστε χρόνο στην επεξεργασία των εμπειριών των μελών της ομάδας και εάν βλέπουν ότι χρησιμοποιούν αυτές τις πρακτικές.
  8. Αφιερώστε χρόνο μιλώντας για τη χρήση των δεξιοτήτων γείωσης ως δεξιότητας ρύθμισης συναισθημάτων. Αφού μιλήσετε για αυτό, ζητήστε από την ομάδα να προσδιορίσει κάτι στο περιβάλλον της που βιώνει σε σχέση με τις αισθήσεις τους (όραση, αφή, ακοή, όσφρηση και γεύση). Εξερευνήστε πώς αυτή η πρακτική μπορεί να εφαρμοστεί στους δικούς τους αγώνες.
  9. Παρέχετε στην ομάδα τα υλικά που χρειάζονται για την ανάπτυξη ενός σχεδίου αυτοφροντίδας που να καλύπτει τις ανάγκες της ψυχικής, σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής υγείας τους. Ζητήστε από την ομάδα να εντοπίσει 2 νέες συμπεριφορές στις οποίες μπορεί να ακολουθήσει για να προωθήσει την αυτοφροντίδα πριν από την επόμενη ομαδική συνεδρία. Αφήστε χρόνο για παρακολούθηση στην επόμενη συνεδρία τους.
  10. Ζητήστε από την ομάδα να σκεφτεί ένα τραγούδι με το οποίο σχετίζεται για την επόμενη ομαδική συνεδρία. Δώστε χρόνο για να ακούσετε το τραγούδι στην ομαδική συνεδρία, ακολουθούμενο από το μέλος της ομάδας που θα μοιραστεί πώς ταυτίζεται με το τραγούδι. Ο χρόνος μπορεί να αφιερωθεί μιλώντας για τη χρήση της μουσικής ως δεξιότητας αντιμετώπισης άβολων και οδυνηρών συναισθημάτων.
  11. Ζητήστε από τα μέλη της ομάδας να γράψουν ένα γράμμα στον εαυτό τους όταν δυσκολεύονται. Αυτή η επιστολή μπορεί να περιλαμβάνει ενθάρρυνση, προτάσεις για δεξιότητες αντιμετώπισης ή άλλα χρήσιμα σχόλια. Τα μέλη μπορούν να κρατήσουν τις επιστολές σε ασφαλές μέρος για να τις εξετάσουν όταν δυσκολεύονται.
  12. Δώστε στην ομάδα μια μεγάλη λίστα δεξιοτήτων ρύθμισης συναισθημάτων ή δεξιοτήτων αντιμετώπισης. Ζητήστε τους να προσδιορίσουν 5 δεξιότητες που είναι χρήσιμες και 5 νέες συμπεριφορές που θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν πριν από την επόμενη συνεδρία τους όταν είναι στενοχωρημένοι. Δώστε χρόνο για να αναθεωρήσουν την εμπειρία τους στην επόμενη ομαδική συνεδρία.

Τελικές σκέψεις σχετικά με την επιλογή των δραστηριοτήτων ομαδικής θεραπείας για τους πελάτες σας με τραύματα στο παρελθόν

Οι δραστηριότητες ομαδικής θεραπείας για PTSD παρέχουν στους συμβούλους την ευκαιρία να έχουν μια συναρπαστική και εκπαιδευτική ομαδική συνεδρία. Για παράδειγμα, εάν αναγνωρίζετε ότι τα μέλη της ομάδας αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τη στενοχώρια, να δημιουργήσουν ή να διατηρήσουν υγιή όρια ή να συμμετάσχουν σε πρακτικές αυτοφροντίδας, μπορείτε να προσαρμόσετε τις ομαδικές σας δραστηριότητες ώστε να επικεντρωθούν σε αυτά τα θέματα.

Για συμβούλους που προτιμούν να χρησιμοποιούν φυλλάδια για να καθοδηγούν τις ομαδικές τους δραστηριότητες, διαδικτυακές πηγές όπως τα Φύλλα Εργασίας Τραύματος μπορεί να σας παράσχει ενημερωτικά φυλλάδια που μπορούν να σας υποστηρίξουν ενώ εσείς διευκολύνετε τις ομαδικές σας δραστηριότητες PTSD.

Ενώ η ατομική θεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως για ασθενείς που αγωνίζονται με PTSD, μπορεί να είναι ωφέλιμο για τους πελάτες να συμμετάσχουν σε ομαδική θεραπεία. Μαζί, τα μέλη της ομάδας μπορούν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές, υποστηρικτικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον όπου μπορούν να αναπτυχθούν μαζί καθώς εργάζονται για να ζήσουν την καλύτερη ζωή τους.

Το TherapyByPro είναι ένα ηλεκτρονικός κατάλογος ψυχικής υγείας που συνδέει επαγγελματίες ψυχικής υγείας με πελάτες που έχουν ανάγκη. Εάν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας, μπορείτε Εγγραφείτε στην κοινότητά μας και προσθέστε τη λίστα εξάσκησής σας εδώ. Διαθέτουμε αξιολογήσεις, φόρμες πρακτικής και πρότυπα φύλλων εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να βελτιώσουν την πρακτική τους. Δείτε όλα μας έντυπα ψυχικής υγείας, φύλλο εργασίας και αξιολογήσεις εδώ.

Schreibe einen Kommentar