The 2 Meal Lifestyle : The IF Life

0

Το να σηκωθείς στις έξι, να δειπνήσεις στις δέκα, να δειπνήσεις στις έξι και να κοιμηθείς στις δέκα, κάνει έναν άνθρωπο να ζήσει δέκα φορές δέκα. ~ Παροιμία του 16ου αιώνα

Ακόμη και πριν ξεκινήσω αυτόν τον ιστότοπο στα τέλη του 2007/αρχές του 2008, πάντα μου άρεσε να μιλάω για διαλείπουσα νηστεία (εξ ου και ολόκληρο το όνομα Ζωής «IF» και όλα αυτά). Βοηθήστε τους άλλους να δουν τα οφέλη, διαφορετικούς τρόπους για να το πετύχετε και ξέροντας πώς να το κάνετε να λειτουργεί για εσάς.

«Οποιοσδήποτε έξυπνος ανόητος μπορεί να κάνει τα πράγματα μεγαλύτερα, πιο περίπλοκα και πιο βίαια. Χρειάζεται ένα άγγιγμα ιδιοφυΐας – και πολύ θάρρος – για να κινηθείς προς την αντίθετη κατεύθυνση» ~ Άλμπερτ Αϊνστάιν

Γνωρίζοντας ότι το λιγότερο είναι περισσότερο σε πολλές περιπτώσεις, αποφάσισα πριν από λίγο καιρό να ακολουθήσω ακόμη πιο απλό σχέδιο τρόπου ζωής IF με τον όρο «2 Γεύματα».

Αν και φαίνεται ότι πολλά βασικά σχέδια απώλειας βάρους ευδοκιμούν επειδή είναι περίπλοκα (και ίσως αυτό γίνεται επίτηδες), προσπαθώ να δώσω το παράδειγμα και να δείξω σε όλους ότι υπάρχει άλλος τρόπος.

Ένας απλούστερος και πιο ευχάριστος δρόμος για την εύρεση ενός βιώσιμου (αυτή είναι η λέξη κλειδί) τρόπου ζωής.

Ακολουθεί λοιπόν ένα περίγραμμα της προσέγγισης των 2 Γευμάτων σε μορφή συνέντευξης Q&A.

Τι είναι η προσέγγιση των 2 γευμάτων;

Είναι απλώς ένας απλός τρόπος για να τρώτε λιγότερο συνολικά για απώλεια βάρους, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα τα οφέλη των διαλειμματικών περιόδων χαμηλής/καμίας πρόσληψης τροφής (η διακοπτόμενη νηστεία είναι η επιστήμη πίσω από αυτό που την κάνει να λειτουργεί τόσο καλά).

Δεν υπάρχουν τακτικές εκφοβισμού (που καταστρέφουν τον μεταβολισμό σας) που θα σας αναγκάσουν να κάνετε το φαγητό πιο περίπλοκο από ό,τι φυσικά θα έπρεπε.

«Οι αρχαίοι Έλληνες –οι καλύτεροι άνθρωποι, σωματικά και ψυχικά, που έζησαν ποτέ– έτρωγαν μόνο δύο γεύματα την ημέρα». ~ The Hygienic System: Orthotrophy από τον Dr Herbert M. Shelton, 1935

Εν συντομία...ελευθερία στο φαγητό με τους δικούς σου όρους.

Τρώτε μόνο 2 γεύματα;

Μερικές φορές, άλλες μέρες θα μπορούσε να είναι πραγματικά 3. Η ιδέα των 2 Γευμάτων βασίζεται περισσότερο στα τυποποιημένα μεγάλα 3 γεύματα πρωινού, μεσημεριανού και βραδινού. Απλώς δεν μου αρέσει ποτέ να τρώω πρωινό, γι‘ αυτό το παραλείπω (αν και τεχνικά το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι πάντα «σπάσιμο» της «νηστείας» της νύχτας… ακόμα κι αν είναι στη 13:00).

Ξεκινάω τη μέρα μου με τον καφέ μου (ακόμα και λίγο λάδι καρύδας). Στη συνέχεια τρώω συνήθως μόνο μεταξύ των ωρών του μεσημεριανού και του δείπνου, εξ ου και το όνομα «2 Γεύματα».

Το πόσες «πραγματικές» φορές θα φάτε ανάμεσα στις «2 Γεύματα» εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς (και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το άτομο και τις ανάγκες/προτιμήσεις του).

Ποιο είναι το καλύτερο παράθυρο νηστείας ή φαγητού;

Όσο για τις ώρες φαγητού ή νηστείας, δεν το ιδρώνω. Τρώω όποτε πεινάω «πραγματικά» αργά το πρωί ή νωρίς το απόγευμα. Αυτό μπορεί να είναι μεσημέρι τη μια μέρα και 2 μ.μ. την επόμενη. Στη συνέχεια τρώτε συνήθως 1 ή 2 φορές μέχρι αργότερα.

Συνολικά, το καθημερινό μου παράθυρο σίτισης μπορεί να είναι από οπουδήποτε 6-10 ώρες. Έχω διαπιστώσει ότι αυτό λειτουργεί καλά για μένα και μάλιστα ρίχνει λίγο τον «διακοπτόμενο» παράγοντα σε αυτό που κάνω.

«Το να σηκωθείς στις έξι, να δειπνήσεις στις δέκα, να δειπνήσεις στις έξι και να κοιμηθείς στις δέκα, κάνει έναν άνθρωπο να ζήσει δέκα φορές δέκα». ~ Παροιμία του 16ου αιώνα (Κάντε κλικ για tweet)

Αν θέλετε ένα πιο σταθερό πρόγραμμα καθημερινά, τότε μπορείτε να διατηρήσετε τις ίδιες ώρες. Είναι πιθανώς ένας καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε για να δείτε τι λειτουργεί ως προς τα γεύματα, καθώς δεν θέλετε να προσαρμόσετε πάρα πολλές μεταβλητές.

Πολλοί τρόποι μπορούν να λειτουργήσουν…και η κατανόηση αυτού είναι το κλειδί για να δημιουργήσετε έναν τρόπο ζωής IF δουλειά για σένα.

Είναι Χαμηλοί Υδατάνθρακες; Χαμηλά λιπαρά? Παλαιό; Ζώνη?

Δεν μου αρέσουν οι ετικέτες στο φαγητό μου εκτός από το να προσπαθώ να φάω κυρίως “πραγματικά φαγητά” (ξέρετε, αυτά που υπάρχουν στη φύση εδώ και 100/1000 χρόνια και δεν γίνονται σε φυτό). Αυτό βοηθάει να έχω τις θερμίδες μου υπό έλεγχο και να μην ιδρώνω όλες τις άλλες μικρές λεπτομέρειες.

Οι άνθρωποι έχουν χάσει βάρος σε α δίαιτα πατάτας, δίαιτα twinkieκαι πιθανότατα κάθε % μακροθρεπτικών συστατικών που θα μπορούσατε να φανταστείτε.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο, όπως το να μην αισθάνεστε πολύ περιορισμένοι σε αυτό που τρώτε, διαφορετικά η τήρηση της διατροφής και τα θέματα ευχαρίστησης διακυβεύονται. Εάν δεν μπορείτε να απολαύσετε το πώς τρώτε (ή να είστε υγιείς μακροπρόθεσμα), τότε δεν είναι βιώσιμο.

Η μεγαλύτερη ζημιά που γίνεται με οποιαδήποτε δίαιτα είναι αυτό που συμβαίνει όταν το άτομο την εγκαταλείπει (αύξηση βάρους και περισσότερες ενοχές δίαιτας).

Οπότε τρώτε αληθινά φαγητά, μην κουράζεστε επίτηδες και θα σας βγει μια χαρά. Αυτό περιλαμβάνει πραγματικούς υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, άμυλα), καθώς δεν νομίζω ότι 2 γεύματα και χαμηλοί υδατάνθρακες όλη την ώρα (το ποδήλατο είναι καλύτερη επιλογή) είναι ένας καλός συνδυασμός για πολλούς (ειδικά με περισσότερη άσκηση επίσης). Και τα δύο μπορεί να είναι άγχος για το σώμα και το υπερβολικό άγχος οδηγεί μόνο σε κατάσταση εξουθένωσης (hormesis in action).

Στη συνέχεια, μερικές φορές την εβδομάδα βγείτε έξω για ένα γεύμα και απολαύστε ό,τι σας αρέσει (ή όπως θέλω να πω, πηγαίνετε να πιείτε λίγη «πίτσα και μπύρα»).

Ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει μια δίαιτα ταχείας απώλειας βάρους πολύ χαμηλών θερμίδων, αλλά το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά από αυτό. Είναι πιο σημαντικό να βρείτε πρώτα αυτόν τον βιώσιμο τρόπο ζωής που ταιριάζει καλύτερα στο πρόγραμμα και την απόλαυσή σας και μετά να τροποποιήσετε ανάλογα με τις ανάγκες.

Θα λειτουργήσει για όλους;

Μάλλον όχι (το ξέρω, δεν είναι μια καλή θέση πωλήσεων…αλλά ειλικρινής). Ωστόσο, επίσης δεν πιστεύω ότι κάποιο σχέδιο θα γίνει ποτέ.

Λάβετε υπόψη ότι η έννοια των 2 Γευμάτων είναι απλώς ένα πρόγραμμα διατροφής. Υπάρχουν ακόμα πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο εάν θέλετε να μιλήσετε για απώλεια βάρους/υγεία όπως:

  • κατάσταση μεταβολικής υγείας (θυρεοειδής/επινεφρίδια/ήπαρ/κ.λπ.)
  • ζητήματα αντίστασης/ευαισθησίας στην ινσουλίνη
  • επιλογή των πραγματικών τροφών (και των θερμίδων) που καταναλώθηκαν
  • στρεσογόνοι παράγοντες του καθημερινού τρόπου ζωής (hormesis πάλι)
  • τον τύπο και τη διάρκεια της άσκησης
  • συνολική ημερήσια αποκατάσταση (διακοπή λειτουργίας/ύπνος)

Μπορώ μόνο να πω ότι προορίζεται για υγιείς ενήλικες (καθώς δεν είμαι γιατρός ή άλλος επαγγελματίας ιατρός).

Εάν ένα άτομο έχει ιατρικές παθήσεις, προβλήματα με άγχος, χρόνιο στρες, παλαιότερες διατροφικές διαταραχές..τότε είναι πιθανό η χρήση περισσότερων νηστείας/χαμηλότερης συχνότητας γευμάτων με την προσέγγιση των 2 Γευμάτων να τα υπερβάλει. Ο καθένας μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά.

Δύο γεύματα την ημέρα οδήγησαν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ηπατικό λίπος και μεγαλύτερη αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη σε διαβητικούς τύπου 2 (σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν 6 γεύματα/ημέρα με το ίδιο μακροθρεπτικό και ενεργειακό περιεχόμενο). ~ Η επίδραση της συχνότητας των γευμάτων στη λειτουργία των β-κυττάρων σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, 2013

Οι άνθρωποι που το κάνουν να λειτουργεί καταλαβαίνουν ότι μερικές φορές πρέπει να γίνουν προσαρμογές όχι μόνο στον τρόπο διατροφής τους, αλλά και στον τρόπο ζωής τους.

Μου αρέσει να το λέω αυτό Το IF είναι απλώς ένα εργαλείο να το χρησιμοποιήσετε στον τρόπο ζωής σας. Μερικές φορές χρειάζεται λίγη προσπάθεια για να δείτε τι δεν λειτουργεί για να μάθετε τι μπορεί να λειτουργήσει.

Δεν υπάρχει βαγόνι δίαιτας για να πέσει, απλώς μια διαδικασία εκμάθησης να ακούς το σώμα σου και να το παίρνεις μια μέρα τη φορά.

Είναι τόσο σημαντικός ο τρόπος ζωής;

Ναί!

Οι μελέτες δείχνουν ότι μπορείτε να πάρετε τις επιζήμιες μεταβολικές αποκρίσεις (συνήθως παρατηρούνται με κακή διατροφή) από το χρόνιο στρες. Όλα αυτά επιστρέφουν στο hormesis (δείτε το παρακάτω γράφημα) και τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ άγχους και ανάκαμψης. Θέλετε να είστε στο „γλυκό σημείο“ για να δυναμώσετε από μικρούς στρεσογόνους παράγοντες… να μην πέσετε στο στάδιο „συντριβή και καύση“.

Η νηστεία είναι άγχος. Οι χαμηλές θερμίδες είναι άγχος. Οι χαμηλοί υδατάνθρακες είναι άγχος. Η άσκηση είναι άγχος. Η συνεχής ανησυχία/άγχος είναι άγχος. Η χαλάρωση και ο ύπνος είναι αποκατάσταση.

Κάντε τώρα τον τρόπο ζωής σας ένα περιβάλλον με περισσότερο άγχος και χαμηλή ανάκαμψη και προετοιμαστείτε για εξάντληση (στάσιμο/αύξηση βάρους, χαμηλή ενέργεια, μείωση του θυρεοειδούς, απώλεια μυών, κατάθλιψη του ανοσοποιητικού συστήματος, φλεγμονή και αυξημένο κίνδυνο ασθενειών).

Το μεγάλο μέρος είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε πια για το να τρώτε όλη την ημέρα ή άλλες διατροφικές εμμονές όπως η μέτρηση θερμίδων. Απλώς φάτε, χαλαρώστε και συνεχίστε τη ζωή!

«Αυτό που κάποιοι αποκαλούν υγεία, αν το αγοράζει από το διαρκές άγχος για τη διατροφή, δεν είναι πολύ καλύτερο από μια κουραστική ασθένεια». ~ George Dennison Prentice, 1860

Χρειάζομαι πραγματικά να ασκούμαι;

Υπάρχουν τεράστια οφέλη από τη χρήση περισσότερης προπόνησης με βάση την αντίσταση για τον μεταβολισμό και την ίδια τη γήρανση (δυνατότεροι μύες, οστική πυκνότητα, υγιείς κυτταρικοί μεταβολισμοί).

Δεν χρειάζεται να το περιπλέκετε υπερβολικά, καθώς ορισμένες ασκήσεις σωματικού βάρους στο σπίτι μερικές φορές την εβδομάδα έχουν αποτέλεσμα. 10-15 λεπτά είναι ό,τι πραγματικά χρειάζεστε για να ξεκινήσετε (και με περισσότερη ένταση). Υπερβολικό ή χρόνιο καρδιο υψηλότερο καρδιακό ρυθμό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξάντληση (θυμηθείτε ότι η άσκηση είναι άγχος).

Κάντε το να τρώτε λιγότερο προτεραιότητά σας για απώλεια βάρους (όχι καρδιο) με το IF και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε απλή προπόνηση αντίστασης γύρω από αυτό για αυτή την πρόσθετη μεταβολική ώθηση (επισκευή μυών) και μυϊκή «τόνωση» (ορισμός).

Τι γίνεται με όλους τους ειδικούς που λένε το ακριβώς αντίθετο για την απώλεια βάρους;

Ειλικρινά, υπάρχουν πάντα περισσότεροι από ένας τρόπος για να χάσετε βάρος. Τα περισσότερα σχετίζονται με την εύρεση ενός απολαυστικού τρόπου για να τρώτε λιγότερο συνολικά (ελέγξτε τις τάσεις ανάκαμψης ή υπερφαγίας).

Έχω ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι η έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα στην καθημερινή δαπάνη ενέργειας (μεταβολισμός) όταν τρώτε πιο συχνά (οι συνολικές ημερήσιες θερμίδες είναι οι ίδιες).

Έτσι, ενώ τρώνε 6 φορές την ημέρα, κάποιοι τρώνε λιγότερο, το ίδιο μπορεί να τρώνε 2 ή 3 φορές. Οι ειδικοί δεν θα θέλουν να συμφωνήσουν με αυτό που λέω (καθώς έρχεται σε αντίθεση με αυτό που έμαθαν), αλλά είμαι εδώ για να σας δείξω τα γεγονότα και να σας αφήσω να αποφασίσετε πώς θα φάτε.

«Έχεις τον τρόπο σου. Έχω τον τρόπο μου. Όσο για τον σωστό τρόπο, τον σωστό τρόπο και τον μόνο τρόπο, δεν υπάρχει». ~ Φρίντριχ Νίτσε

Δεν πρόκειται να ξοδεύω άλλο χρόνο αγχώνοντας ή ανησυχώντας για το πώς τρώω όλη μέρα, καθώς έχω καλύτερα πράγματα να κάνω. Απλώς θα αφήσω αυτούς που θέλουν ακόμα να συζητήσουν γι‘ αυτό να παρακολουθήσουν εμένα (και πολλούς άλλους) να τρώνε με αυτόν τον τρόπο και ίσως να τους εμπνεύσω να δώσουν μια ευκαιρία να δουν τι θα συμβεί.

Κάποια τελευταία σκέψη;

Ενας. Μην κάνετε το IF πιο περίπλοκο από όσο χρειάζεται.

«Δεν είναι η ημερήσια αύξηση αλλά η ημερήσια μείωση. Χάσε τα απαραίτητα» ~ Μπρους Λι

Δεν υπάρχει back-end ή κρυφή ατζέντα μαζί του. Δεν απαιτούνται περίπλοκα σχέδια μακρο-θρεπτικού κύκλου.

Δεν πρέπει να πωλούνται συμπληρώματα για να μπορείτε να το κάνετε να λειτουργήσει.

Τρώτε κυρίως αληθινά τρόφιμα 2-3 φορές την ημέρα σε ένα παράθυρο με συμπυκνωμένο φαγητό. Κάντε προπόνηση αντίστασης δύο φορές την εβδομάδα. Πηγαίνετε να παίξετε περισσότερο (χαλαρώστε και απολαύστε τη δραστηριότητα με πιο αργό ρυθμό). Σταματήστε να ιδρώνετε όλες τις λεπτομέρειες. Τέλος, πηγαίνετε να πιείτε πίτσα και μπύρα (ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει) μια-δυο φορές την εβδομάδα.

Σύντομα θα βρείτε αυτό που λειτουργεί και θα απολαύσετε το ταξίδι (καθώς αυτό είναι το μόνο που έχετε πραγματικά).

Schreibe einen Kommentar